Despre noi » Cine suntem şi ce facem

AMVAC este o asociaţie profesională înfiinţată în anul 2006 pentru a reprezenta interesele medicilor veterinari liber profesionişti specializaţi în animale de companie.

Proiectul AMVAC s-a conturat încă din 1999. Iniţial, 26 de membri, în frunte cu dr. Horia Elefterescu - care a devenit şi primul preşedinte AMVAC, au constituit un nucleu, însă demersul pentru constituirea ei legală a durat ceva mai mult.

Dincolo de raţiunea din care s-a născut, AMVAC se preocupă la ora actuală să ofere membrilor ei posibilitatea perfecţionării continue în activitatea profesională în cabinet prin diferite forme de educaţie medicală.

După organizarea ei juridică în 2007, AMVAC a organizat primul Congres AMVAC la Sibiu, la care au participat peste 70 de membri.

În anul 2008, AMVAC a organizat două congrese ştiinţifice, unul în martie, la care au participat peste 130 de membri, şi celălalt în noiembrie, la acesta din urmă practic numărul participanţilor dublându-se - peste 350.

În 2009, Congresul s-a mutat la Sinaia, într-o locaţie mai mare, menită să cuprindă peste 450 de participanţi. În perioada precongres, au fost organizate un workshop de endoscopie, unul de ecografie şi un altul de stomatologie. Tot în 2009, a fost organizat şi primul seminar de derrmatologie pe perioada verii şi au fost iniţiate şi două workshop-uri de ortopedie.

În ultimii ani, această manifestare a însemnat prelegeri simultane desfăşurate în câte patru săli şi workshop-uri pe diverse teme ştiinţifice.

Toate aceste manifestări şi participaări din ce în ce mai numeroase ne-a încurajat să ducem AMVAC acolo unde îi era locul, în familia marilor asociaţii internaţionale. Astfel, încă din anul 2007 am aderat la WSAWA, iar în 2009 la FECAVA. A fost un pas foarte important, care ne-a permis să participăm cu regularitate la congrese organizate la un anumit standard, să beneficiem de programe de formare şi să intrăm în circuitul firesc al schimburilor profesionale.

În felul acesta, termenul de "globalizare" a început să capete sens şi pentru profesioniştii din domeniul veterinar.

Acest lucru îşi dovedeşte cu atât mai mult însemnătatea cu cât, în ultimii ani asistăm la o adevărată explozie a numărului de animale de companie în zona urbană. Fenomenul se înregistrează în toată lumea, unde raportul de animale de companie este în medie de 80% câini şi pisici, iar 20% sunt alte animale de companie (peşti, reptile, păsări, rozătoare, cai etc.). Această creştere exponenţială a efectivelor a fost însoţită de o cerere pe măsură, de servicii medicale de calitate. Pus în faţa unui client din ce în ce mai exigent, din ce în ce mai informat şi mai atasat de animalul său, medicul veterinar trebuie să facă dovada unui profesionalism desăvârşit. Dacă adăugăm la toate acestea incredibila dezvoltare a industriilor adiacente, a tehnologiilor medicale şi a cercetării farmaceutice, ne dăm seama că a fi medic veterinar în secolul XXI este o adevărată provocare.

Rolul AMVAC

AMVAC are rolul de a informa membrii în legătură cu noutăţile ştiinţifice şi tehnice din domeniu, de a organiza conferinţe, seminarii şi congrese în România, de a promova noi tehnici terapeutice, de a facilita contactul cultural şi ştiinţific între veterinarii români şi cei din străinătate şi de a contibui la dezvoltarea domeniului veterinar din România prin promovarea, susţinere şi iniţierea de proiecte cu caracter ştiinţific pentru dezvoltarea profesională continuă a specialiştilor veterinari.

Ce este Educaţie Medicală (E.C.) şi de ce este atât de importantă?

E.C. reprezintă un mod de dezvoltare profesională de-a lungul întregii cariere, având drept scop îmbunătăţirea abilităţilor şi cunoştinţelor dobândite în activitatea curentă.

E.C. se bazează pe convingerea că dezvoltarea profesioniştilor nu ar trebui să se termine după calificarea iniţială în specialitatea aleasă. Este responsabilitatea profesională a fiecărui specialist de a ţine o evidenţă concisă a oricăror categorii de dezvoltare derulate.

În conformitate cu orientările RCVS, profesioniştii sanitar-veterinari au responsabilitatea de a menţine şi de a promova competenţele profesionale şi cunoştinţele în timp ce sunt în practica activă. Minimul de puncte E.C. recomandate este de 120 pe an.

Cum dezvoltă AMVAC E.C.?

  • Educaţie Continuă online - prin participarea la cursul online (e-learning);
  • Educaţie Continuă prin intermediul Asociaţiilor/Societăţilor afiliate AMVAC;
  • Educaţie Continuă prin intermediul articolelor publicate în reviste afiliate AMVAC;

Dorim să venim în sprijinul dumneavoastră cu detalii actualizate în timp real despre toate evenimentele AMVAC - E.C. la care doriţi să participaţi, prin accesarea în orice moment şi de oriunde a informaţiilor dorite şi prin facilitarea înregistrării participării dvs. şi online.

Ne dorim ca toate iniţiativele şi proiectele realizate AMVAC să contribuie la dezvoltarea profesională continuă a specialiştilor din domeniul veterinar, ajutându-i să devină din ce în ce mai buni practicieni.

De fapt, ce înseamnă să fii un bun practician? Nu este uşor de găsit o «reţetă», însă dacă am încerca totuşi să oferim una, ea ar cuprinde  proporţii egale de competenţă ştiinţifică, deschidere permanentă către nou, însoţite de o pasiune adevărată pentru profesie şi bineînţeles dragostea faţă de animale şi comunicarea cu cei care le au în grijă şi le iubesc la rândul lor.

Iar românii sunt mari iubitori de animale. Din acest motiv, percepţia asupra medicului veterinar este pozitivă. Astfel, medicul veterinar este consultat cu regularitate, sfaturile sale sunt apreciate, tinzând chiar să devină un al doilea medic de familie.

WSAVA - World Small Animal Veterinary Association
BSAVA - British Small Animal Veterinary Association

Sus